Checklista

Om du bestämt dig för att du vill skaffa dig en eller flera persiska mattor, bör du inte köpa en persisk matta utan att granska mattan eller mattorna det gäller noga. Väldigt många av de mattor som kallas ”persiska mattor” är nämligen inte alls det, så det gäller att se upp, för att man inte av misstag ska betala för mycket för mattorna man köper. Visserligen kan givetvis även icke persiska mattor vara väldigt snygga, det handlar inte alls om det, men man betalar ofta mer för att mattan är just persisk, och detta vill man ju givetvis inte göra om det sedan visar sig att mattan faktiskt inte är persisk.

Men vad ska man egentligen titta på för att skilja agnarna från vetet så att säga, och känna igen en persisk matta, om man nu vill köpa detta? Här kommer några tips:

Alla äkta persiska mattor ska vara handknutna eller handvävda

Annars räknas de nämligen inte som persiskt hantverk, och är därför mindre värda. Att mattan är handknuten ser man framför allt på att den inte är lika perfekt som en maskinvävd. Tillverkas saker för hand, förekommer ju nämligen olika små skavanker. Så granska mattan noga för att ta reda på om den ser handgjord eller maskingjord ut, helt enkelt!

Titta på mönstren

Många av de typiskt persiska mönstren kan nämligen endast komma från Iran, dvs. det forna Persien, och kan inte återskapas av andra, eftersom de är förhållandevis komplicerade. Hur komplicerat mönstret är beror dock på vilket mönster det gäller, då stora variationer förekommer gällande detta.

Ta reda på vad mattan heter

Har den ett namn som tyder på iranskt ursprung, t.ex. en ort i Iran, är sannolikheten stor att mattan är äkta. Har namnet dock ingen anknytning till Iran eller det persiska språket, är det mindre sannolikt att så är fallet. Sökmotorer hjälper dig ta reda på vad olika namn betyder, det finns även många bra guider till kända orter i Iran där mattor tillverkas på nätet, och så vidare.

Veckans erbjudande på persiska mattor:

>>> <<<

  • Välj bland över 23,000 mattor.
  • 30 dagars öppet köp.
  • Fri frakt och snabb leverans.

Annat som kan vara bra att veta

Storleken har INTE betydelse
Idag tillverkas nämligen äkta persiska mattor i massvis med olika storlekar, så att du möjligtvis hittar en persisk matta i en lite udda storlek behöver inte betyda att den inte är äkta!
Även äldre persiska mattor kan ha ett stort värde, så man måste inte nödvändigtvis köpa helt nya persiska mattor. Köper man en begagnad persisk matta måste man dock granska skicket noga, då även små skavanker kan dra ned värdet en hel del.